הרעיון המרכזי: חתימה על הסכמי קדם נישואין מסייעת למנוע מקרים של סרבנות גט ודואגת לשני בני הזוג במצב של סרבנות גט.
תמצית: לאחר שראינו כיצד מתגרשים ועמדנו על סוגיית הסרבנות הקשה, בשיעור זה נתעמק בהסכמי קדם הנישואין ובפתרונות שלהם למניעת סרבנות גט. במהלך השיעור נבין את הפתרונות ההלכתיים של ההסכמים ונעודד את התלמידים לחתום עליהם בבוא היום.
במוקד השיעור נביא את ההסברים והפתרונות של 'ההסכם לכבוד הדדי' שמקדם ארגון 'יד לאישה' על אף שישנם עוד הסכמים אחרים. לא נתעסק בהבדלים ביניהם ונבהיר לתלמידים שבסופו של דבר שיבחרו את ההסכם המתאים והמוצלח מבחינתם בבוא היום.
הידע בשיעור:
- הסכם קדם נישואין: הסכם קדם נישואין נועד למניעת סרבנות וסחטנות גט והוא מבוסס על עקרון הדדיות הקובע כי בחלוף פרק זמן מסוים אשר נקבע מראש ותכליתו לנסות לשמר את הנישואין, אם בכל זאת עומד צד אחד על דעתו להתגרש, והצד השני מסרב לתת/לקבל את הגט, מופעל מנגנון המחייב את הצד הסרבן לשלם מדי חודש סכום כסף ידוע מראש, עד אשר יתרצה לשחרר את בן זוגו. המנגנון האמור הופך את הסרבנות ליקרה ולא משתלמת והניסיון מלמד כי יעילותו גבוה מאוד )מתוך אתר 'יד לאישה'(. חשוב לציין שיש מספר הסכמים כיום בשוק - 'הסכם לכבוד הדדי' שמקדם ארגון 'יד לאישה', 'הסכמאהבה' מטעם ארגון 'צוהר' ועוד - ויש לשים לב להבדל בין הסכמים אלו להסכמי ממון ושאר הסכמים שאין עניינם מניעת סרבנות גט.
את המושגים הבאים לא חובה ללמד אבל כדאי להכיר כי הם נמצאים בבסיס הפתרון ההלכתי של הסכמי קדם הנישואין:
אונס ממון: אדם שעושה משהו מכיוון שאנסו אותו לא במכות או הכרח אחר אלא בעזרת לחץ כספי. הראשונים פסקו שאונס ממון פוסל את הגט ולכן השאלה היא האם זה שהאדם עצמו קיבל עליו את ההתחייבות מרצונו החופשי ('אונס עצמי') האם זה עדיין פוסל את הגט. השו"ע והרמ"א מקבלים מציאות זו (אם כי הרמ"א כתב שיש לחוש לדעת המחמירים לכתחילה אך בדיעבד זה כשר) מכיוון שבעצם יש לאיש עוד פתרון (לשאת בתשלום) ולכן זו עדיין בחירתו לגרש, ומאחר וההתחייבות נעשתה מרצונו וללא אונס. בכל אופן בכדי לצאת ידי כל השיטות - הפתרון ההלכתי העיקרי הוא ליצור נתק בין ההתחייבות לבין הגט: ההתחייבות נכנסת בהסכם בגדר "מזונות", ובמסגרת הדין שאיש יכול לחייב את עצמו למזונות לאישתו ברמה גבוהה. במקום להזכיר את המילים 'גט' או 'גירושין' בהסכם, מחייבים את האיש לשלם את מה שהתחייב מרצונו החופשי לשלם למזונות ב שעת הנישואין, התחייבות שכבר נכנסה לתוקף בשעה שהיו נשואים ותפקע מאליה כשהנישואין יסתיימו. זאת בדומה לכך שניתן לחייב אדם לקיים מה שחייב מן הדין מתוקף הכתובה, ואם בכדי להיפטר מחיוב זה הוא נותן את הגט אין בכך אונס. מעבר לכך, מכיוון שאנו נמצאים בשעת הדחק ובמציאות שרבו הסרבנים והסרבניות יש מקום לקבל את דין הדיעבד אפילו לדעת הרמ"א.
אסמכתא לדינה: התחייבות עתידית שאדם מקבל על עצמו כלפי חברו והיא מותנית בתנאי שידוע ומקובל בין הצדדים, להלכה נפסק שהתחייבות שכזו אינה בעלת תוקף משום שיש פגם בגמירות הדעת של המתחייב. השאלה לאור זאת היא האם התחייבות שבהסכם מתחילת הנישואין (אם תרצי להתגרש בעתיד ואני לא אסכים אז כבר מעכשיו אני מתחייב לשלם לך כך וכך…) נחשבת בעלת תוקף מבחינה דינית והלכתית? מכיוון שאדם בד"כ לא מתחייב בגמירות דעת מלאה למשהו עתידי שיכול להיות ויכול לא להיות (מכיוון שלא אכפת לו להתחייב כעת כי לא לוקח בחשבון שזה עלול לקרות) ובטח בשעת נישואין שדעתו איננה נותנת את אפשרות הגירושין. הפתרונות ההלכתיים לכך הם שבועה על ההתחייבות ומעשה קניין בפני בית חשוב (והודעה על כך בכתב נחשבת כאילו זה נעשה באופן ממשי) ,ובמקרה של ההסכם יש כאן בעצם התחייבות מרגע החתימה ולא עתידית ע"י העיקרון של 'שטר חכמי ספרד'.
שטר חכמי ספרד: חיוב הקנס בשני שטרות נפרדים - בשטר הראשון כל צד היה מתחייב לצד השני בקנס כספי מרגע המסירה ובשטר שני הצד השני מתחייב שכל עוד ההסכם ביניהם מתקיים הוא מוחל על ההתחייבות הממונית. על פי עקרון זה, הויתור הוא זה שהופך להיות מותנה ולא ההתחייבות הממונית. כך לדוגמה, האיש מתחייב משעת הנישואין לתת ששת אלפים שקל למזונות מידי חודש, והאישה מוותרת מראש על התחייבות זו כל עוד הם חיים בטוב ובשלום, והיא לא ביקשה להיפרד ולממש את ההתחייבות. רק ברגע שהזוג כבר לא חי בשלום ולאחר שעוברת תקופת הצינון ונסיונות השיקום, רק אז האישה לא מוכנה יותר לוותר ואז ההתחייבות משעת הנישואין לתשלום המזונות נכנסת לתוקף.
סדר השיעור:
- פתיחה: נספר לתלמידים שהיום נסיים את רצף השיעורים בנושא גירושין וסרבנות גט עם הפתרון המוצע שכבר פגשנו - הסכמי קדם נישואין. לפני כן, נקרין על הלוח או שנפזר בכיתה תמונות וגלויות המבטאות את הקושי מחד ואת השחרור מאידך של מסורבות גט (מצורפות בסוף המערך, התמונות לקוחות מהתערוכה 'מעיל של עגונה'). ניתן לבצע מספר תרגילים בעקבות התמונות:
- ליד כל תמונה נשים דף לבן מחולק ל 3 עמודות ונבקש מהתלמידים למלא לגבי כל תמונה/גלויה - מה אני רואה? מה אני חושב? מה אני שואל? נאסוף את התובנות במליאה.
- נבקש מכל תלמיד לבחור תמונה שתפסה את עינו ושבתה את ליבו ולשתף בזוגות/במליאה מה התמונה הזו אומרת לו. בנוסף, את התלמידים שבחרו בתמונות המציגות את מציאות המסורבות נשאל 'כיצד לדעתכם ניתן לשחרר אותן?', ואת התלמידים שבחרו בגלויות המציגות את השחרור נשאל 'מה לדעתכם סייע לאותה מסורבת להגיע לשחרור?'
- נזמין תלמידים שרוצים לבחור תמונה ולנסות לספר את הסיפור של אותה מסורבת המוצגת בתמונה מפרי דמיונם. ננסה לדלות מתוך דבריהם עקרונות שדיברנו עליהם, נשים לב לעוצמת הרגשות וליחס של התלמידים לסיפור לאור התמונות.
מהלך השיעור:
- לאחר השיתוף בפתיחה, נאמר לתלמידים שבחלק הזה נחזור להתבונן ב'הסכם לכבוד הדדי' שהוא אחד מהסכמי הקדם - נישואין הקיימים כיום ונלמד כיצד הוא מסייע למניעת סרבנות גט מבחינה הלכתית ואישית.
- נשאל את התלמידים 'מהי הבעיה במקרה של זוג שאחד מהצדדים איננו מסכים להתגרש?' ונזכיר שבשיעור שעבר למדנו שהבעיה הגדולה ביותר היא לכפות גט מכיוון שהוא נחשב 'גט מעושה' ודינו פסול. על הגט להינתן מרצון מצד אחד ולהתקבל ברצון על ידי הצד השני. כעת, נקרין או נחלק לתלמידים את ההסכם לכבוד הדדי או את הסכמאהבה ונבקש מהם למצוא בהסכמים הללו את הפתרון לכפיית גט לפי מה שהם מבינים. נאסוף את תשובות התלמידים (ניתן על הלוח פיזית או ליצור לוח שיתופי)
[*לתלמידים חזקים ניתן לתת את המקורות על 'אונס ממון' ועל 'אסמכתא' המופיעים בסוף המערך]
נצפה בהרצאה קצרה (כ-12 דקות) של הרב בן זזון המסביר את מהות ההסכם, ההגיון ההלכתי שלו וכיצד הוא פותר את בעיית ה'גט המעושה' - הסבר המנגנון של ההסכם לכבוד ההדדי. תוך כדי הצפיה נבקש מהתלמידים לענות על השאלות הבאות [ניתן להדפיס ולחלק או לרשום על הלוח]:
- מהן ההשלכות של נישואין ללא הסכם?
- מי הם מנסחי ההסכם ומי עוד היו שותפים לכתיבתו? מדוע דווקא בעלי תפקידים אלו?
- מהו 'הסכם המזונות'? על מה מתחייבים שני בני הזוג?
- השלם בטבלה את התהליך מחתימה על ההסכם ועד סיום הנישואין:
שלב חמישי |
שלב רביעי |
שלב שלישי |
שלב שני |
שלב ראשון |
השלב |
כותרת |
|||||
משמעות שלב זה |
|||||
מה מעביר את הזוג לשלב הבא? |
5. הסבר מדוע בהסכם מדובר על 'סיום נישואין' ולא על 'גירושין' או 'מתן הגט'?
- לאחר איסוף התשובות ווידוא ההבנה, נמשיג לתלמידים את הפתרון הבסיסי של הסכמי קדם הנישואין - תשלום מוגדל של מזונות של הצד המסרב לצד המבקש, כל עוד הוא עומד בסירובו למתן או קבלת הגט.
- בשלב זה, לאחר שהבנו את הסכם קדם הנישואין ברמה בסיסית ומיטבית, נעבור לשלב בו נזמ ין את התלמידים להפנים את מה שלמדנו ולחשוב מה הם יכולים לקחת איתם להמשך חייהם. כאן ניתן להשתמש באחד משני הדימויים לפי ראות עיניכם - חגורת הבטיחות או סירת הצלה.
1. חגורת בטיחות: נבקש מהתלמידים להצביע בהרמת יד לגבי השאלות הבאות (שתי ידיים 'תמיד', יד אחת 'לפעמים', ללא ידיים 'אף פעם'):
-
- כאשר אתם נכנסים לרכב, באיזו מידה אתם בטוחים שתגיעו למחוז חפצכם בשלום? (ניתן לשאול שאלת המשך באופן פתוח - מה גורם להם להרגיש את את התחושה הזו?)
- כאשר אתם נכנסים לרכב, באיזו מידה אתם חוגרים חגורת בטיחות כנוסעים? וכנהגים? לאחר מכן נקרין אחד משני הסרטונים המרא ים את החשיבות בחגורת בטיחות:
- סרטון 1 (אפשר רק את הדקה הראשונה)
- סרטון 2 (עד 0:51)
נשאל את התלמידים שאלות בסגנון - מדוע יש לחגור חגורת בטיחות? מה החשיבות של חגורת בטיחות? האם בלי חגורה אי אפשר לעלות לרכב? מה גורם לתאונות ומה התפקיד של החגורה? דרך התשובות והשיח נגיע למסקנה שתאונות קורות עקב סיבות שונות, חלקן תלויות בנהג וחלקן לא, חגורת בט יחות איננה מונעת תאונה אבל ברור לכולם שהיא משפיעה רבות על התוצאה של התאונה שתהיה הרבה פחות קשה עבור האדם החגור.
כעת, נשאל את התלמידים כיצד ההסכם מהווה חגורת בטיחות לזוגיות? ונבקש מהם לשתף בסבב או לכתוב לעצמם מה הם לוקחים מהלימוד על הסכם קדם-נישואין להמשך חייהם.
2. סירת הצלה: נקרין לתלמידים סרטון המראה ספינה בלב ים סוער ונבקש מהם לדמות את הספינה שראו לחיי זוגיות דרך השאלות הבאות:
- מה הסערות שעוברות על זוג? כיצד מתמודדים איתם?
- מה נדרש כדי לשרוד כזאת סערה ובמקרה הצורך מה יש לעשות כשמרגישים שכבר אי אפשר להיות בספינה?
- מה יכול היה לעזור למי שהיה על הספינה?
דרך התשובות נגיע למסקנה שסערות קורות ומשברים עוברים על בני זוג, חלקם מצליחים לצלוח אותם אבל חלקם מעדיפים לנטוש את הספינה. סירות הצלה למשל הן דוגמה לכלי עזר שמסייע לנטוש אבל להישאר בחיים ולא לטבוע. הן לא מצילות את הספינה ולא משקיטות את הים אבל מצילות חיים. כעת נראה את הסרטון של הסכמאהבה של ארגון צוהר הלוקח את הדימוי הזה ומסביר את חשיבות הסכמי קדם נישואין. נשאל את התלמידים כיצד ההסכם מהווה סירת הצלה לזוגיות? ונבקש מהם לשתף בסבב או לכתוב לעצמם מה הם לוקחים מהלימוד על הסכם קדם- נישואין להמשך חייהם.
סיכום השיעור:
- נאסוף את כל מה שלמדנו בשלוש השיעורים (הגירושין ומתן הגט > בעיית הכפייה והסרבנות > הסכמי קדם נישואין כפתרון) ונסכם בחשיבות שבחתימה על הסכם קדם-נישואין כזה או אחר לכשבעזרת ה' יגיע זמנם של התלמידים להתחתן ולהקים בית בישראל.
מקורות :
להרחבה: