הרעיון המרכזי: גירושין הוא תהליך שיכול להיעשות בצורה יפה ומכובדת ויש לו כללים ודינים שהתפתחו לאורך השנים שמטרתם לדאוג לשני הצדדים.
תמצית השיעור: הנישואין הם דבר קדוש ויפה אך יש מצבים בהם הזוג מחליט להיפרד או שאחד מבני הזוג רוצה להיפרד. התורה נתנה לכך אפשרות מראש:
(א) כִּֽי־יִקַּ֥ח אִ֛ישׁ אִשָּׁ֖ה וּבְעָלָ֑הּ וְהָיָ֞ה אִם־לֹ֧א תִמְצָא־חֵ֣ן בְּעֵינָ֗יו כִּי־מָ֤צָא בָהּ֙ עֶרְוַ֣ת דָּבָ֔ר וְכָ֨תַב לָ֜הּ סֵ֤פֶר כְּרִיתֻת֙ וְנָתַ֣ן בְּיָדָ֔הּ וְשִׁלְּחָ֖הּ מִבֵּיתֽוֹ׃ (ב) וְיָצְאָ֖ה מִבֵּית֑וֹ וְהָלְכָ֖ה וְהָיְתָ֥ה לְאִישׁ־אַחֵֽר׃
(1) A man takes a woman [into his household as his wife] and becomes her husband. She fails to please him because he finds something obnoxious about her, and he writes her a bill of divorcement, hands it to her, and sends her away from his house; (2) she leaves his household and becomes [the wife] of another man ;
עם זאת, לא בכל מצב ולא מכל סיבה ניתן לאיש לשלח את אשתו. בשיעור זה נלמד מהו 'ספר הכריתות' - הגט, כיצד מתגרשים על פי ההלכה, מהן העילות שבגינם מותר לאיש לגרש את אשתו ואת החובה שבהסכמת שני הצדדים לביצוע הגירושין. לצד זאת, נעלה את האפשרות של אי ההסכמה ושל ההתנהלות בשעת משבר ונפתח פתח לשיעור הבא. בפתיחת השיעור ובסיומו נפגוש בילדים להורים גרושים ודרכם ננסה לגעת גם ברובד יותר עמוק של הנפש ושל משמעות הגירושין.
הידע בשיעור:
גט: ה'גט' הוא שטר כתוב אותו מוסר האיש לאשה. על הגט להיות כתוב לפי הכללים שיודעים אותם סופר הגט ובית הדין ועליו להימסר מידי האיש לאשה על מנת שהגירושין יהיו תקפים.
עילות לגירושין: הדבר המעניין הוא שעל אף שהתורה התירה גירושין, היא קבעה שלא בכל מצב ניתן להתגרש אלא צריך סיבה מצדיקה לעניין זה. חכמים נחלקו בקביעת העילות לגירושין מצד האיש ומצד האישה:
מצד האיש - מחלוקת בית שמאי, בית הלל ורבי עקיבא: 'דבר ערווה' ממש, 'אפילו הקדיחה תבשילו' או פשוט 'מצאה אחרת נאה הימנה' )מסכת גיטין פרק ט' משנה י'(. כלומר, הבעל כבר שונא את האישה בין אם מסיבות אובייקטיביות ובין אם כי מצא בה פגם כלשהו. רוב הפוסקים הלכה כבית הלל שכל פגם שהאיש מוצא באישה יכול לשמש כעילה לגירושין .
- מצד האישה - מום של הבעל, התנהלות פוגעת בה, או שהיא 'מואסת בו.' בפועל, נוהגים כיום בתי הדין לא לכפות את הבע ל לגרש את אשתו בטענת "מאיס עליי" בלי תשתית ראייתית הולמת מסיבות טכניות מכיוון שזו עילה שלא התקבלה להלכה, אבל רוח ההלכה האידיאלית היא שמצווה על הבעל לגרש את אשתו אם היא רוצה בזה.
תקנת רבנו גרשום: המשנה קבעה
... שֶׁהָאִשָּׁה יוֹצְאָה לִרְצוֹנָהּ וְשֶׁלֹּא לִרְצוֹנָהּ, וְהָאִישׁ אֵינוֹ מוֹצִיא אֶלָּא לִרְצוֹנוֹ:
(1) With regard to a deaf-mute who married a halakhically competent woman, and a halakhically competent man who married a deaf-mute: If either man wants to divorce his wife, he may divorce her, and if he wants to maintain her as his wife, he may maintain her. The reason why a deaf-mute man can divorce his wife is that just as he marries her by intimation, i.e., his marriage is not performed by explicit speech, as deaf-mutes rely on gestures, so too, he divorces her by intimation. Likewise, in the case of a halakhically competent man who married a halakhically competent woman, and she later became a deaf-mute: If he wants to divorce his wife, he may divorce her, as a wife does not have to have intellectual capacity to receive a bill of divorce, and if he wants to maintain her as his wife, he may maintain her. If she became an imbecile, he may not divorce her, i.e., a bill of divorce is ineffective in this case. If he became a deaf-mute or an imbecile after they were married, he may never divorce her, as he does not have the legal competence to give a bill of divorce. Rabbi Yoḥanan ben Nuri said: For what reason is the halakha that in the case of the woman who becomes a deaf-mute, her husband may divorce her, but in the case of the man who becomes a deaf-mute, he may not divorce his wife? If the bill of divorce written by someone who formerly possessed all his senses and later became a deaf-mute is invalid, it stands to reason that it should not be valid when she becomes a deaf-mute either. They said to him: The man who divorces his wife is not similar to the woman who is divorced, as the woman is divorced whether she is willing or unwilling. Since the woman’s consent is not required, she may be divorced even if she is a deaf-mute. And, conversely, the man divorces his wife only willingly, and therefore the bill of divorce of a deaf-mute, who is not legally competent, is ineffective.
כלומר, שמספיק רצונו של האיש כדי לגרש לעומת האישה שמתגרשת גם עם לא רוצה. בתחילת המאה ה- 11, לאחר שראה שהגברים מזלזלים בבנות ישראל, תיקן רבנו גרשום תקנה: "להשוות כח האשה לכח האיש: כמו שהאיש אינו מוציא אלא לרצונו, כך האשה אינה מתגרשת אלא לרצונה". מאז תקנה זו ישנה חובת הסכמה של שני הצדדים לביצוע הגירושין.
סדר השיעור:
דגש למורה: חשוב להדגיש בפתח השיעור שהיום נעסוק בנושא רגיש ועל כן יש לכבד אחד את השני, להשאיר את הציניות מחוץ לכיתה ולפתוח את הלב ללימוד. את התלמידים שהנכם יודעים שהם ילדים להורים גרושים כדאי להכין מראש לשיעור ואף להציע להם את הבחירה אם להשתתף.
פתיחה לפניכם שתי אפשרויות, אין צורך להשתמש בשתיהן:
- נצפה בקטע מהסדרה 'סליחה על השאלה' בפרק 'ילדים להורים גרושים' השאלה הראשונה 1:10-3:15 או את השניה 3:15-6:01. נבקש מהתלמידים לשים לב לתגובות הראשוניות של הילדים בקטע ולאחר מכן לנימוקים שלהם וההסברים שלהם. נבקש מהתלמידים לבחור משפט אחד שתפס אותם ולציין רגש אחד שעלה בהם לאור הצפייה. את הדברים ניתן לכתוב במחברת אישית / על פתקים/ על הלוח/ באמצעות כלי שיתופי כזה או אחר.
- נבקש מהתלמידים לענות בכנות על שאלון עמדות בנוגע לנישואים כגון זה או שאלות אחרות שהמורה יבחר. ניתן להדפיס את השאלון ולחלק לתלמידים שיסמנו בכתב, אין צורך לשלוח את השאלון או לענות עליו אינטרנטית. לאחר המילוי, נשאל את התלמידים "איך הרגשתם תוך כדי מילוי הטופס?", "על איזו שאלה היה לכם הכי קשה לענות ומדוע?", נזמין תלמידים לשתף באחת מהתשובות שענו ולנמק אותה.
מהלך השיעור:
- נאמר לתלמידים שאכן לפעמים זוגיות ונישואים נגמרים בגירושין, וכפי שראינו חלק מהמקרים מסתיימים בנעימים אבל חלק ממש לא. כעת ניגש להבין בכלל מה יחס התורה וחז"ל לגירושין,? בכיצד מתבצעים הגירושין? ומהם הדינים העיקריים בגירושין?. לשם כך, נחלק לתלמידים את דף המקורות על גירושין עם שאלות הכוונה ונזמין אותם ללמידה של 10 דקות בחברותות (הדף מופיע בסוף המערך, כמו כן רוב המקורות מופיעים גם ספר הלימוד 'בית חינוך ומשפחה' כך שניתן ללמוד גם מתוך הספר).
- לאחר הלימוד העצמי/חברותות, נאסוף את התלמידים ונעבור איתם על העקרונות שראו במקורות: הגט, העילות לגירושין וחובת ההסכמה. בשלב זה ניתן להשתמש במצגות סיכום שהכינו מורים שונים על תהליך הגירושין (מתוך אתר תושב"ע של החמ"ד). נסכם ונאמר שעל אף היופי והחשיבות שבחיי נישואים וזוגיות, התורה הכירה באפשרות שהם לא יעלו יפה ולא יימשכו לנצח. כבר מהתחלה התורה מאפשרת את הפתרון של הגירושין על ידי מתן גט מהאיש לאישה. במרוצת הדורות חז"ל הגדירו את הדרך, את החובות ואת העילות למתן הגט ולפירוק הנישואים, אך עדיין השאירו את הכח והבעלות על התהליך בידיו של האיש. בראשית המאה ה-11, כשראה את הזלזול בבנות ישראל, תיקן רבנו גרשום שיש צורך גם בהסכמת האישה ולא רק ברצון האיש ובכך העניק כח שווה גם לאישה. משמעות התקנה היא שלעומת עולם מתוקן בו הגירושין נעשים בצורה 'יפה' ומתוך הסכמה והבנה הדדית, כאשר ישנה חוסר הסכמה ביניהם גם האיש וגם האישה יכולים ל'סנדל' את בן הזוג השני ולסרב למתן או קבלת הגט. בסירוב זה ובבעיות שהוא יוצר נעסוק בשיעור הבא.
- כעת, נקרין על הלוח או נדפיס את חלקו הראשון של ה הסכם לכבוד הדדי המחודש ונתבונן יחד בהקדמה. נאמר לתלמידים שלפניהם הסכם שעליו מומלץ שיחתמו בני הזוג בטרם הנישואין או אפילו לאחריהן ועוד נרחיב על כך בשיעורים הבאים. בזמן הקריאה המשותפת, נבקש מהתלמידים:
- 1. לזהות בדברי ההקדמה את האידיאל של חיי הנישואין ולצד זאת את ההתנהגות הרצויה בשעת משבר.
- 2. למצוא את המשפט המבהיר מהו מטרתו של הסכם זה )"לדאוג לאשה שאין בביתה שלום בית, שיהיה לה קיום הגון ופרנסה ראויה כל עוד היא נשואה. באופן דומה, לדאוג גם לאיש שאין השלום בביתו, שיהיה לו קיום הגון ופרנסה ראויה כל עוד הוא נשוי ("ונבקש מהם להסביר את המשפט.
- 3. לרשום 3-2 שאלות 'עומק' שיש להם על ההסכם מתוך ההקדמה שלו.
למעוניינים ניתן להציג/לחלק מודפס שאלת בגרות -
- "וכתב לה ספר כריתות ונתן בידה ושלחה לביתו" (דברים כד' א-ב).כתוב שני טעמים לציווי של התורה לכתוב גט ולא לגרש אישה בדיבור בלבד.ציין שני מצבים שבהם מחייבים את האיש לתת גט לאשתו.
- "אינו דומה האיש המגרש לאשה המתגרשת" (יבמות פרק יד משנה א)הצג הבדל אחד על פי המשנה בין האיש לאישה בדיני גירושין. מהי תקנת רבנו גרשום לאור משנה זו ומדוע תיקן את התקנה?
סיכום השיעור:
- נצפה בשאלת הסיום בפרק 'סליחה על השאלה' בפרק 'ילדים להורים גרושים' מדקה 20:08-21:55 ונבצע אחת מהפעילויות הבאות:
מקורות לשיעור זה:
- ספר לימוד 'בית חינוך ומשפחה .'
- 'הסכמי קדם נישואין - דיון רעיוני עקרוני', הרב דוד סתיו והרב אברהם סתיו, צהר ל"ח תשע"ה, עמודים 116-95.