Save "רוח האדם ומשמעות החיים בשואה"
רוח האדם ומשמעות החיים בשואה
הדף מאת: יעל שחר
ההתנסויות שחוו קורבנות השואה העלו ברבים מהם שאלות על ההתמודדות עם המצבים הקיצוניים והזוועתיים שחוו. חלקם איבדו את האמונה שיש משמעות לסבל ושרוח האדם יכולה להגן עליו בשעות מצוקה וחלקם דווקא מצאו משמעות בסבל וראו ברוח האדם שומר ומגן מפני ההתמודדות הבלתי נסבלת.
ז‘אן אמרי, מֵעבר לאשמה ולכפרה, הוצאת עם עובד, 2000
על אובדן הרוח האנושית \ זאן אמרי
א. מי שעֻנָּה שוב לא ירגיש לעולם כבן-בית בעולם. את חרפת ההשמדה אי אפשר למחות. האמון בעולם ... לא ישוב עוד. העובדה שהזולת החי עמנו הפך לזולת החי נגדנו - עובדה זו מוסיפה לרבוץ בתוך המעונה כאימה דחוסה: איש אינו מביט מעבר לאימה החוצה אל עולם שעקרון התקווה" שולט בו. (העינויים, עמ 93)
ב. ... באושוויץ האינטלקטואלים נאלמו דום ולא ידעו מה לענות על טענת חבריהם, שערכי הרוח אין בהם כל תועלת ... הרוח לא הועילה כלום, או כמעט לא כלום, אלא אם כן נתמכה באמונה דתית או פוליטית. היא עזבה אותנו לנפשנו... (שם, עמ 43).
ג. לא החכמנו באושוויץ ... ואין צורך לומר, כמדומני, שבאושוויץ לא נהיינו טובים יותר אנושיים יותר, אוהבי-אדם יותר, ובשלים יותר מן הבחינה המוסרית - אינך מתבונן במעשיו ובפשעיו של אדם שניטלה ממנו אנושיותו בלי להטיל ספק בכל מושגיך על כבוד האדם מלידה. יצאנו מהמחנה עירומים, בזּוזים, מרּוקנים, מבולבלים ... ובכל זאת לא הייתה לגבינו השהייה במחנה משוללת כל ערך, שכן לקחנו עמנו את הוודאות, ששוב לא יהיה אפשר לערערה לגבינו, והיא שהרוח היא אכן במידה רבה מאוד רק משחק; לא דבר ממשי ... כך נָשָרה מעלינו התנשאות מסוימת ... אבל יחד עימה נָשָרה גם איזו שמחה תמימה שהפקנו מהרוח ומשמעות שדימינו למצוא בחיים ... (בגבולות הרוח האנושית, עמ 53-52)
© כל הזכויות שמורות להוצאה
www.am-oved.co.il
דיון
על רוח האדם בתקופת השואה
ז'אן אמרי מביע עמדה נחרצת בנוגע לשאלה האם רוח האדם - החיפוש אחר משמעות לחיים, תפיסות פילוסופיות ומטעו תרבותי עשיר בנוגע לשאלות על מהות העולם, האדם והחיים - סייעו לקורבנות השואה להתמודד עם ייסוריהם.
תשובתו של אמרי היא "לא" מוחלט - כל הפילוסופיה, החשיבה וההגות, החיפוש אחר משמעות לחיים והתחושה שיש ערך לאינטלקט האנושי היו חסרי משמעות לנוכח הזוועה שבעינויים, ברעב, בסבל, באקראיות ובפחד.
ויקטור פרנקל, האדם מחפש משמעות, הוצאת דביר, עמ' 126, 1970
משמעות לחיים \ וקטור פראנקל
אמת, חיפושי האדם אחר פשר וערכים עלולים לעורר מתיחות פנימית ולא להשרות שיווי-משקל פנימי. אולם מתיחות זו עצמה היא תנאי-קודם הכרחי לבריאות הנפש. הריני מעז לומר, כי אין לך דבר בעולם, שעשוי לעזור לאדם להתגבר אף על הגרוע מכל, כמו הידיעה כי יש פשר לחייו. הרבה חכמה גנוזה במאמר ניטשה: "מי שיש לו 'למה' שלמענו יחיה. הוא יוכל לשאת כמעט כל 'איך'". במלים אלה רואה אני סיסמה שכוחה יפה לכל פסיכותרפיה. במחנות הריכוז הנאציים ראינו (ודבר זה נתאשר על-ידי פסיכיאטרים אמריקניים ביפן ובקוריאה), כי אלה שידעו כי מצפה להם תפקיד שעליהם לקיימו, היו מסוגלים לצאת מהם חיים.
אני עצמי, כשהביאו אותי אל מחנה הריכוז באושוויץ, הפקרתי כתב-יד שהיה מוכן לפרסום. אין ספק, כי רצוני העז לכתוב מחדש כתב-יד זה הוא שסייעני לעמוד בתלאות המחנה. למשל, כשחליתי בטיפוס, שרבטתי על גבי פיסות נייר קטנות רשומות רבות שנועדו לעזור לי לכתוב את כתב היד מחדש, אם אזכה לחיות עד יום השחרור. בטוחני כי שחזור זה של כתב ידי האבוד בחשכת צריפו של מחנה ריכוז באווארי עמד לי לגבור על סכנת ההתמוטטות.
© כל הזכויות שמורות להוצאה
www.kinbooks.co.il
דיון
גם שם בני אדם מצאו משמעות
פרנקל מתאר בספרו "האדם מחפש משמעות" את חוויותיו במשך תקופה ארוכה באושוויץ. פרקנל טוען כי גם אסירים במצבים הקשים ביותר יכלו לבחור איך להתמודד עם המצבים הקשים וכי אנשים שהמשיכו לחפש פשר ומשמעות לחייהם, יכלו למצוא בכך נחמה וחיזוק. רוח האדם - החיפוש אחר משמעות החיים, מהות העולם ואנושיות - חיזקו את יכולתו של האסיר לבחור איך להתמודד עם המציאות ולשרוד.
We use cookies to give you the best experience possible on our site. Click OK to continue using Sefaria. Learn More.OKאנחנו משתמשים ב"עוגיות" כדי לתת למשתמשים את חוויית השימוש הטובה ביותר.קראו עוד בנושאלחצו כאן לאישור