שאלה
התחלתי השבוע ליטול גלולות, לפי הוראות הרופא. לפני כן היה לי וסת שאינו קבוע. האם עלי לחשוש לימי הפרישה של הווסת הקודם גם בעת נטילת הגלולות?
תשובה
בעת נטילת גלולות המשלבות את ההורמונים פרוגסטרון ואסטרוגן, אישה לא מצפה לראות דם ומבחינה הלכתית היא נחשבת ׳מסולקת דמים׳. לאחר סיום חפיסת גלולות מופיע דימום נסיגה (׳מחזור מדומה׳). כלומר כעת הווסת שלך תלוי בנטילת הגלולות, ולכן אינך חייבת לפרוש בעונות הפרישה הרגילות (עונת החודש, הפלגה, ובינונית) כי אם בהתאם להפסקת הנטילה. מועדי הפרישה שלך ישתנו בחדשים הראשונים של נטילת גלולות עד שתקבעי וסת לגלולות.1להדרכה מפורטת עיינו להלן ס׳ לט, קביעת וסת לגלולות.
הרחבה
ניתן לחלק את האמצעים ההורמונליים למניעת היריון לשתי קבוצות: מניעה המבוססת על פרוגסטרון בלבד והמניעה המשולבת. כיום, אפשר ליטול את המניעה המשולבת בצורת גלולות, מדבקות או טבעת וגינלית. סימן זה אמנם עוסק בגלולות, אך הוא הדין לאמצעים ההורמונליים המשולבים האחרים, כגון טבעת המפרישה הורמונים או מדבקה.2גלולות או זריקה המכילות פרוגסטרון בלבד מצריכות דיון נפרד.
הגלולות המשולבות ניטלות מידי יום במשך שלושה שבועות, ולאחר מכן מופסקות לשבוע, שבמהלכו יופיע ׳מחזור מדומה׳. בדומה, טבעת נרתיקית מוכנסת אחת לשלושה שבועות, ולאחר הוצאתה יתחיל הדימום. מדבקה גם היא מוחלפת מידי שבוע במשך שלושה שבועות. ישנן נשים המצרפות חפיסות של גלולות (או טבעות או מדבקות נוספות) ללא הפסקה על מנת לדחות את הדימום.
יש להעיר שהתרופות משתנות כל הזמן, ולכן יש להתעדכן רפואית והלכתית באופן שוטף.
סילוק דמים בזמן נטילת גלולות
הניסיון מורה כי מליוני נשים המשתמשות בגלולות למניעת היריון - וסתן נדחה.3יש מי שחייבו לחשוש לעונות הפרישה הקודמות למשך 3 החודשים הראשונים של השימוש בגלולות, וראו נטעי גבריאל, הלכות נידה ח״ב פרק ק סע׳ א, עמ׳ תתקיא, וכן מראה כהן פרק ח סע׳ א עמ׳ קנב. ראו להלן סי׳ לט קביעת וסת גלולות. פוסקי זמננו תלו דין הנוטלת גלולות בדין היושבת במחבוא, שדמיה מסולקים מחמת חרדה. במשנה בנדה4פרק ד משנה ז. ר׳ מאיר אומר: ״אם היתה במחבא והגיע שעת וסתה ולא בדקה הרי זו טהורה, מפני שחרדה מסלקת את הדמים״, וכן נפסק בשולחן ערוך.5יו״ד סי׳ קפד סע׳ ח.
אמנם ביושבת במחבוא סילוק הדמים אינו מוחלט. כך מעיר הרמ״א שלכתחילה אישה במחבוא צריכה לבדוק בשעת הווסת,6יו״ד שם. וכן כתב הטור שם. והט״ז מסביר שהחשש הוא שמא יסור הפחד מלבה לזמן-מה ותראה.7יו״ד שם ס״ק יא. טעם נוסף להצריך בדיקה לכתחילה הוא על פי המאירי, שאין כל הדעות שוות להבחין בין פחד לבהלה:8בית הבחירה נדה ט ע״א. פחד מסלק את הדמים אך בהלה דווקא גורמת לדימום, וכדכתיב ותתחלחל המלכה מאד, ודרשוהו חז״ל שאסתר פרסה נידה.
אך בשונה מחרדה שאינה מונעת את הראייה באופן מוחלט, מעוברת ומניקה ברור שדמיהן מסולקים.9בית יוסף יו״ד סי׳ קפד סע׳ ח, ש״ך שם ס״ק כא, ט״ז שם ס״ק יא. פעולת הגלולות יוצרת מצב פיזיולוגי דמוי-היריון, כך שנכון יותר להשוות אישה הנוטלת גלולות למעוברת מאשר לאישה במחבוא. והגם שבשו״ת משנה הלכות מסתפק בדין זה,10שו״ת משנה הלכות ח״ז סי׳ קכג. יש מי שהורו כן.11שו״ת קנין תורה ח״ב סי׳ פז אות ג וכן בספר גופי הלכות על הל׳ נדה עמ׳ לו בשם מחבר באר משה, שניהם מובאים בטהרת הבית ח״א סי׳ ב, משמרת הטהרה ס״ק יח. בשו״ת קנין תורה כתב בפשטות ״שהיא מסולקת דמים מגופה ואין הדבר תלוי בדעתה כלל, ולמה תגרע ממעוברת ומניקה״.12שו״ת קנין תורה שם.
האם גלולות מסלקות דמים מיד או לאחר זמן?
עד כמה ניתן לסמוך על יעילותן של הגלולות במניעת וסת? לפני חמש מאות שנה, דן הרדב״ז בימי פרישתה של אישה השותה תכשיר המעכב את וסתה.13שו״ת הרדב״ז ח״ח, מכתב יד, יו״ד סי׳ קלו, שמביא כמה טעמים לפסיקתו. הוא כותב לסמוך על התכשיר, בין השאר כיוון שנשים רבות ניסוהו והועיל להן.14לדעת הרדב״ז, על האישה לפרוש בעונה הראשונה של הווסת, עד שתוחזק בג׳ פעמים שהתרופה מונעת דימום אצלה, וראו להלן. בניגוד לכך, בדור הקודם בעל מנחת יצחק כתב שאין טיפול שניתן להניח לגביו מראש כי הוא מונע וסת.15שו״ת מנחת יצחק ח״א סי׳ קכז. יש לציין שהגלולות שהיו קיימות בזמן כתיבת דבריו עדיין לא היו מפותחות כאמצעים ההורמונליים שבימינו. אמנם, מאז רבים כתבו כי ניתן לסמוך על אמצעים הורמונליים היום כמונעים וסת אפילו יותר מהתכשיר שמזכיר הרדב״ז.16טהרת הבית ח״א סי׳ ב במשמרת הטהרה בסוף ס״ק יח; שו״ת מנחת שלמה מהדורא תנינא (ב-ג) סי׳ עה, שעוסק בנטילת גלולות ע״י כלה, אך מסתבר שכן דעתו לגבי כל אישה. וראו גם בס׳ מראה כהן עמ׳ קפד.
כך בטהרת הבית17טהרת הבית ח״א סי׳ ב סע׳ יח (עמ׳ קטז-קיט). מביא בשם בעל שו״ת באר משה, ״שבהיות שכדורים אלה נתנסו על מיליון נשים ונתברר שכל זמן שהן לוקחות הכדורים האלה אינן רואות דם כלל, הוה ליה כדין היתה נחבית במחבוא שחרדה מסלקת הדמים״. ומסיק בטהרת הבית שכיוון שדיני פרישה מדרבנן, יש לסמוך על נטילת כדורים שהוכחו להיות מעכבי וסת אצל רוב נשים.18בנשמת אברהם (סי׳ קצג על סע׳ א) מובאים דברי טהרת הבית אך המחבר כותב שישנן נשים הרואות כתמים בתקופה בה הן מתחילות ליטול גלולות. נראה שלדעתו עקב הדימומים הנגרמים מגלולות, קשה להניח כי גלולות מסלקות את הדמים. ראו נספח רפואי ה, אמצעי מניעה, בנושא דימומים בזמן נטילת הורמונים. בדומה לכך כתב גם בעל שבט הלוי.19שיעורי שבט הלוי נדה סי׳ קפד סע׳ ח אות ב.
האם לאור זאת ניתן להקל בעונות הפרישה הרגילות בעת נטילת גלולות? על כך נחלקו אחרונים ופוסקי זמנינו: אחדים הורו, בדומה לרדב״ז בזמנו, כי על האישה לפרוש בעונותיה הרגילות עד שהגלולות תמנענה את וסתה ג׳ פעמים, לפי הסברא שאי אפשר לדעת בוודאות שהגלולות ישפיעו עליה לסלק את הדמים עד שתקבע חזקה.20רדב״ז שם, מנחת יצחק שם, משנה הלכות שם, ציץ אליעזר חלק יג סע׳ קג. לעומתם, אחרים סוברים שאין צורך בפרישה אף קודם קביעת חזקה, כי מוכח על ידי אלפי נשים שהגלולות מעכבות וסת.21במנחת שלמה שם מצריך בדיקה אך לא פרישה, בשבט הלוי שם סובר שלכתחילה צריך בדיקות אך לא פרישה עד שהאישה מוחזקת לגלולות, ובטהרת הבית שם אינו מצריך פרישה אך סיים ״המחמיר תבוא עליו הברכה״. וכך גם פוסק הר״י ורהפטיג.
על כל פנים, לאחר שלוש פעמים שהגלולות הוכחו כמונעות וסת, אין לחשוש יותר לעונת החודש וההפלגה ולעונה בינונית, שאז ידוע שהדימום בא בעקבות הגלולה ולא כתוצאה מתאריך או מהפלגה מסויימת.22וכן מובא בדרכי טהרה פ״ז (עמ׳ פו), שאישה אינה צריכה לחשוש לשום תאריך כל עוד היא נוטלת גלולות. בנושא הפרישה משמפסיקה ליטלן, עיינו להלן סי׳ מ. ויש על מי לסמוך להקל בפרישה בעונות ההפלגה והחודש אף קודם שהגלולות הוחזקו כמונעות וסת.
ש.כ.