לֹא יַחֲלִיפֶנּוּ וְלֹא יָמִיר אֹתוֹ טוֹב בְּרָע אוֹ רַע בְּטוֹב וְאִם הָמֵר יָמִיר בְּהֵמָה בִּבְהֵמָה וְהָיָה הוּא וּתְמוּרָתוֹ יִהְיֶה קֹּדֶשׁ. (ויקרא כז, י) He shall not alter it, nor change it, a good for a bad, or a bad for a good: and if he shall at all change beast for beast, then it and its substitute shall be holy. (Leviticus 27:10)
דיני התמורה שתמציתם מובאת בפסוק זה משאירים מקום לכמה וכמה שאלות מעשיות ביחס לתמורה. This verse, which summarizes the halakhot of substitution, leaves many practical questions unanswered with regard to the nature of the act.
שורה אחת של שאלות היא ביחס לאדם הממיר, מי הוא היכול (אף שאינו רשאי, שהרי מפורש בפסוק שאסור לעשות תמורה) לעשות תמורה, שתמורה שנעשתה על ידו אכן מחילה את קדושת בהמת ההקדש על בהמת החולין? מן הפסוקים הקודמים אנו למדים כי לבעלים יש היכולת לעשות תמורה, ואולם לעתים הקרבן יוצא מרשות מקדישו לרשות הכהנים, או שמתחילת הקדשו הוא רכוש כהן (כבכור) — היכולים הם לעשות בו תמורה? ואם ניתן קרבן לאדם אחר שיתכפר בו, האם בעליו הם היכולים להמיר אותו, או המתכפר הוא הראוי להמיר? והאם יכולים שותפים להמיר בשלהם? ומה דין הציבור לענין זה? One line of inquiry involves the individual performing the substitution. It is clear that no one is permitted to perform a substitution, but it must be established who has the ability to effect substitution, i.e., whose statement of substitution causes a non-sacred animal to be imbued with sanctity. The verses indicate that the owner has the power to perform substitution, but what if the offering has left his jurisdiction and is now in the possession of the priests? Similarly, what is the halakha if the offering belonged to the priest from the start of its consecration, e.g., in the case of a firstborn animal? Can the priests effect substitution? Furthermore, if the offering was given to another person to atone thereby, can the owner still perform substitution, or is the capacity to effect substitution reserved for the one achieving atonement? Likewise, can partners or a collective perform substitution?
ועוד שאלות רבות בענין בהמת התמורה. האם אפשר להמיר כל בהמה שהוקדשה, גם אם יש בה פסול? האם כל בהמה של הקדש יכולה לעשות תמורה או רק קדשים מסוימים? האם התמורה חלה רק על בהמה אחרת מאותו מין או על כל מיני בהמות? ושאלה אחרת — האם יכול אדם להמיר בהמה אחת על בהמות אחדות, או בהמות רבות על אחת? האם יכול אדם להמיר לא בהמה שלמה כמות שהיא אלא חלק ממנה, או עובר הנמצא בתוכה? ועוד, האם אותה בהמה שנתקדשה על ידי תמורה יש בה קדושה גמורה ואף היא יכולה לעשות תמורה אחרת? Many questions also arise with regard to the animals involved in substitution. Can one substitute for any animal that was consecrated, even if the consecrated animal is unfit for sacrifice? Similarly, does the halakha of substitution apply to all sacrificial animals or only to certain types of offerings? Can substitution be effected only with another animal of the same kind, or can it be effected with all types of animals? Another issue is whether a person can substitute one animal for several others or many animals for one. And is it possible to substitute part of an animal, or a fetus inside it? Finally, it must be determined whether an animal that was consecrated by substitution is sanctified to the extent that another animal can in turn be substituted for it.
בירורן של שאלות אלה נותן את המסגרת הכוללת של דיני התמורה, אף כי נשארו עוד שאלות פרטיות שונות המתבררות להלן בהמשך המסכת. The clarification of these basic questions provides the overall framework for the halakhot of substitution, although many ancillary matters are analyzed later in the tractate.
בעיה עקרונית מסוג אחר מתעוררת כאן, כיון שעשיית תמורה היא מעשה של איסור ובכל זאת יש לה תוקף הלכתי (שהרי הבהמה שנעשתה תמורה מתקדשת על ידי כך), ויש כאן מקום לבירור: האם דין זה הוא יוצא מן הכלל, או שמא הוא קובע כלל גם לתחומים אחרים בהלכה. Although substitution is a prohibited act, it is nevertheless halakhically effective, as the substitute animal is thereby consecrated. This fact raises another central question in the chapter: Is this halakha an exception, or does it reflect a principle throughout halakha that violations of prohibitions are effective?
שאלות אלה, ומקצת נושאים שעלו אגב גררא הם עיקריו של פרק זה. These questions, and a few other issues discussed incidentally, are the topics of this chapter.