וְנֶפֶשׁ כִּי תֶחֱטָא וְשָׁמְעָה קוֹל אָלָה וְהוּא עֵד אוֹ רָאָה אוֹ יָדָע אִם לוֹא יַגִּיד וְנָשָׂא עֲוֹנוֹ. (ויקרא ה, א) And if a person sin, and hear the voice of adjuration, and is a witness, whether he has seen or known of it; if he do not utter it, then he shall bear his iniquity. (Leviticus 5:1)
פרק זה עוסק בדיני שבועת העדות, בפרטי דיניה וכפרתה. This chapter deals with the halakhot of an oath of testimony and the atonement for one who takes a false oath.
מן התורה עולה שמי שמשביעים אותו (״ושמעה קול אלה״) שיעיד ואינו מעיד הרי יש בזה חטא, וחייב להביא קרבן על עוונו זה (״ונשא עונו״). The Torah says that one to whom an oath was administered to testify, and who does not testify, has transgressed a prohibition and must bear his iniquity by bringing an offering.
דברים כלליים אלה צריכים פירוש מרובה, שכן יש לברר מי הם האנשים שיש מקום להשביעם על כך. ועוד, מה הם הנושאים שבהם חלה השבעת העדים, האם בכל עדות או רק בדברים מסויימים? These general guidelines require extensive elaboration, as it must be ascertained: Who are those to whom this oath can be administered? Moreover, what are the matters for which one is obligated to take an oath of testimony? Is it administered for all types of testimony or is it limited to certain types of testimony?
כיוצא בזה יש צורך לבאר כיצד מתקיים ״אם לא יגיד״; האם כאשר העד מסרב להעיד, או כאשר הוא מכחיש שיודע בעדות? האם הוא מתחייב על הכחשת הדברים מיד כשהוא מושבע, או רק בשעת הדין? ועוד יש לברר האם יש חשיבות בשאלה מי הוא המשביע את העד, והיכן נעשית השבעה זו. Similarly, it is necessary to explain the phrase in the verse: “If he does not utter it he shall bear his iniquity.” Is the witness liable when he refuses to testify, or is it only when he falsely denies knowledge of the matter? Is he liable for denial of the matter immediately when he takes the oath, or is it only when the case comes to trial? It must also be determined whether the identity of the one administering the oath, or the place where the oath is administered, is significant.
ועוד יש מקום לברר מה עניינה של ״אלה״ זו: האם יש נוסח מוגדר להשבעה, או שהיא חלה בכל נוסח? האם צריך להזכיר בה שם ה׳ או שאין הדבר הכרחי? לבירור זה יש משמעות לא רק לענייננו, אלא גם למקרים אחרים שיש בהם איסור בשבועה או באלה (כגון במקלל אביו, או במקלל אדם מישראל). In addition, the nature of this oath must be defined. Is there a fixed formula for one's oath, or does it take effect if he uses any formula? Must he invoke the name of God, or is that unnecessary? This matter is significant not only in this case, but also in other areas involving oaths or curses, for example, with regard to one who curses his father or mother, and one who curses a fellow Jew.
ועוד יש לברר מה עניינו של ״ונשא עונו״: במה מתחייב העד הכופר בעדות? האם יש לו עונש בדיני אדם או שדי לו בכפרת קרבן בלבד? האם חייב הוא על הזדון או גם על השגגה? ומה נחשבת שגגה לענין זה? One must ascertain the meaning of the phrase “he shall bear his iniquity.” What is the liability of the individual denying knowledge of the testimony? Is there a punishment administered by the court, or is the atonement of an offering sufficient? What is considered unwitting in this case?
בעיות אלה הן עיקר עניינו של הפרק, אף כי כדרך התלמוד דנים גם בנושאים אחרים, השייכים לאותו עניין. These are the problems that constitute the primary focus of this chapter, although other related topics are also addressed, among them which names and appellations of God can be erased, and which cannot be erased.