פרק ״חלק״ מהווה סיכום והשלמה למסכת סנהדרין כולה, באשר הוא משלים את תמונת ההויה היהודית גם מצדדיה הפנימיים האמוניים, ומוסיף על הראשונים שעסקו בעיקרם בצדדים שהם מסורים בידה של החברה לעשותם ולתקנם. בפרק ״חלק״ לא נתבררו בדרך שיטה עיקרי אמונת ישראל, ובעיקר נדונו בו כמה יסודות הצריכים חיזוק ובירור מפני דעות המינים, ובפרט האמונה בתחית המתים ובביאת המשיח. This chapter constitutes a summary and conclusion of tractate Sanhedrin, as it completes the picture of Jewish existence from an internal faith perspective. This follows the previous chapters, which dealt primarily with those aspects of Judaism that society is commanded to perform and enforce. In this chapter there was no systematic analysis of the fundamentals of Jewish faith, although several tenets that require special reinforcement and articulation to counter the beliefs of the heretics were discussed, specifically the belief in the resurrection of the dead and in the coming of the Messiah.
ואכן, יש באלה כדי להשלים את דמותה של המדינה היהודית אל מעבר לגבולות הזמן והמקום של המציאות שהיתה אל עבר המציאות האידיאלית של ימות המשיח, ומעבר להם אל תחיית המתים וחיי העולם הבא, שיש בהם משום השלמת הדמות, עד לדרגה העליונה ביותר של מציאות האדם והאומה. בדרך כלל אין הפרק עוסק בתיאורים של ימות המשיח או אחרית הימים לעצמם, אלא בעיקר בהדגשת הגורמים המקשרים את תורת ישראל ואת עברו של העם אל דרגות אלה. מציאת הקשר בין מקראות התורה ותחיית המתים, וכמו כן התיאורים על חבלי המשיח ועל קץ הגאולה מהווים קישור נוסף בין המציאות הקיימת לבין המציאות העתידה להיות. These elements enable one to take the Jewish nation past mundane existence within the limits of time and place, to the ideal reality of the messianic era, and beyond to the resurrection of the dead and to life in the World-to-Come, which constitutes the most sublime level of human and national existence. Descriptions of the messianic era and the end of days per se did not appear in this chapter; rather, the focus was on the factors that tie the Torah and the history of the Jewish people to those ultimate rewards. The detailing of connections between biblical verses and the resurrection of the dead, as well as the description of the birth pangs of the messianic era and the complete redemption, help serve as a bridge between the existing reality and the reality that is destined to unfold.
מאותה נקודת יסוד יש להבין גם את המקום הנרחב המוקדש בפרק זה להערכה היסטורית, אם בהערכתם של אישים בודדים (חמשה מלכים וארבעה הדיוטות שאין להם חלק לעולם הבא) ואם של תקופות שלמות (דור המבול, ודור הפלגה, יוצאי מצרים ועדת קרח ואחרים). הערכות אלה נותנות מקום לא רק להבנת עברו של עם ישראל, כי אם גם להערכה שלמה יותר של יחידים רבי השפעה ושל ציבורים שלמים בהווה ובכל דור. הדמויות המתוארות הן של אישים שחיו בעבר, ואולם בצורות שונות הריהן טיפוסיות ותמידיות ויש בהם משום הוראה ואזהרה לעתיד. An extensive portion of this chapter was devoted to a historical survey, which included assessments of individuals, three kings and four commoners, and of eras, including the generations of the flood and the dispersion, the generation that left Egypt, the assembly of Korah, and others, who have no share in the World-to-Come. These assessments did not merely provide an understanding of the history of the Jewish people, but they also enable a more complete assessment of influential individuals and communities throughout the generations and in the present. Although those described are characters from the past, they represent enduring archetypes that are instructive, as cautionary tales for the future.
באותו אור יש לראות גם את דיני העיר הנדחת. אמנם חכמים אמרו כי עיר הנדחת לא היתה ולא עתידה להיות, ואולם הלכות עיר הנדחת מהוות התראה מתמדת עד היכן יש להרחיק לכת כדי לשמור על שלמותה הרוחנית של המדינה היהודית, ובאיזה תקיפות יש לנהוג על מנת למנוע את הדרדרותה וירידתה עד לאותה שפלות של דורות שלמים אשר אבדו את עולמם — בעולם הזה ובעולם הבא. משום כך מהווה פרק זה השלמה לדמותה של המדינה היהודית, כאשר הדברים מועברים אל מעבר לגבולות החוק והסדר הפרטי, והריהי נעשית ביטוי מלא של היהדות כולה. The halakhot of the idolatrous city should be viewed from the same perspective. Although the Sages asserted that there never was nor will there ever be an idolatrous city, the halakhot of the idolatrous city serve as an enduring warning of just how far one must go in order to preserve the spiritual integrity of the Jewish nation.