19. נתערבו בעולה ירעו עד שיסתאבו וימכרו ויביא בדמי יפה שבהן פסח וכו'. כלומר, אם נתערבו בעולה, ועכשיו אין אחד מהם ראוי להקרבה, שהרי אינן שוים לא במתן דמים ולא באכילה, ירעו וכו'. ובמשנתנו פ"ט מ"ח: הפסח שנתערב בזבחים כולן ירעו עד שיסתאבו וימכרו ויביא בדמי היפה שבהן ממין זה ובדמי היפה שבהן ממין זה ויפסיד המותר מביתו. ובפיה"מ להר"מ שם: אם נתערב לו פסח בשתי עולות, מניח שלשת הכבשים עד שיפסלו וכו'. וברש"י: בדמי היפה שבהן עולה, דשמא היפה עולה היה וכו', ובדמי היפה שבהן פסח אם קודם פסח נסתאבו וכו', ואותו מותר שהוא צריך להוסיף על השנים עד שיגיעו לדמי היפה שבהן יפסיד משלו.
וכעין הברייתא שלפנינו גם במשנת זבחים פ"ח מ"ב ובתוספתא שם פ"ח ה"ג. ובכולם הגירסא "ימכרו", ועיין גם לעיל בתוספתא שם, ולהלן שם תמורה פ"ג הי"ג. וברש"י זבחים ע"א ב' כתב: ול"נ דלא גרסינן וימכרו, אלא ירעו עד שיסתאבו ויביא בדמי היפה וכו'. כלומר, הבעלים יכולים לפדות אותם בעצמם, ואין צורך במכירה. ולא עוד אלא שאם הבעלים מוכרים אותם הרי קדושת הקרבן חלה על הדמים, ועדיין הוא בספק אילו הם דמי פסח ואילו הם דמי עולה, ואף הדמים אין משנים אותם מקדושה לקדושה, ולפיכך צריכים הבעלים להביא מעות חולין מביתו, ולומר בכל מקום שיש כאן מעות עולה יתחללו על המעות הללו, וכן במעות פסח, והמעות שקיבל מן הלוקח יוצאים לחולין. אבל אם הבעלים בעצמם פודים את הקדשים אין צורך בחילול מעות על מעות אלא הבעלים אומרים הפסח שנסתאב בכל מקום שהוא מחולל על המעות הללו, וכן בעולה.
וקשה לשבש את כל הנוסחאות ולמחוק "ימכרו". ועיין בח"ד זבחים פ"ח ה"א, אבל גם הר"מ בפ"ו מה' פסולי המוקדשין ה"ו הזכיר "וימכרו", אעפ"י שבשאר מקומות שם, וכן בפ"ד מה' קרבן פסח ה"ח, לא הזכיר וימכרו. ונראה שהמקורות נקטו "וימכרו" מפני שמחיר הפדיון תלוי בהיתר המכירה, וכמשנת בכורות רפ"ה, עיין ר"מ ספ"א מה' איסורי מזבח. ובהעמדה ובהערכה אומדים אותם כאילו נמכרין באטליס. ואפשר ג"כ שאין מדברים אלא בהווה, והבעלים שצריכים להביא את שניהם מן היפה שבהם רוצים להפטר לכל הפחות מן החומש, ולפיכך מוכרים אותם לאחרים.
20-21. כבר קרב פסחו יביא בדמיו פסח אחר. כבר קרבו עולתו וכו'. כלומר, אפילו כבר הקריב את הפסח בזמנו לפני שנסתאבו, ואפילו כבר נפטר מנדרו ע"י שהקריב עולה אחרת לפני שנסתאבו, הדמים שפודה בהם אחרי שנסתאבו, חלה עליהם קדושת הקרבן. ועיין בתוספתא זבחים פ"ח ה"ג, ובר"מ פ"ו מה' פסולי המוקדשין ה"ז.