29-30. היניח מעשר שיני אינו רשאי וכו'. הלכה זו היא אף בחולין (ביין כנגד שמן) ולא נשנית אלא אגב סיפא, והוכנסה לכאן, משום שאף כאן מחלקים בין שני מינין ומין אחד. ועיין באו"ש פ"ג מה' שקלים ה"ד שפירש אחרת את כל הברייתא.
30. טול אתה חיטים ואני שעורים וכו'. כלומר, מכיוון שהם שני מינין הרי הם כחליפין ומכירה, ואסור במע"ש, ואפילו בשניהם חברים. ועיין מ"ש להלן בשם הראב"ד ומ"ש להלן הי"ב והי"ג. ובירושלמי מע"ש (פ"א ה"א, נ"ב ע"ג): האחין שחלקו מהו שישקלו זה כנגד זה. ובר"מ פ"ג מה' מע"ש ה"כ: האחים שחלקו מע"ש אין שוקלין זה כנגד זה. ועיין בהשגות שם. ואיסור זה הוא דוקא בשוקלים או חולקים מנה כנגד מנה, אבל באומדנא בוודאי מותר לחלוק במין אחד, אבל בשני מינין אסור מפני שהוא כמוכרו.
31. טול אתה מעות של חיטין וכו'. כלומר, אין אנו הולכים אחרי פירות מע"ש שהיו שני מינין, אלא אחר המעות והם מין אחד, ובאופן כזה מותר לחלוק במע"ש, מפני שהוא מין אחד, ונמצא שהוא חלקו משעה ראשונה, ואין כאן מכירה אלא ירושה. ולפי זה אפילו אחד חבר ואחד ע"ה גם כן מותר, ואינו כמוסר מעות מע"ש לע"ה. ועיין בפי' הראב"ד לתו"כ בחוקתי (ספי"ב, קט"ו ע"ב) שרצה לומר שלמ"ד מע"ש ממון גבוה אינו מורישו לבניו, מ"מ גם לשיטה זו יהא מותר במין אחד, מפני שזה זוכה בשלו וזה זוכה בשלו.