המניח זיתיו בגג לגרגרם – כפי שהראינו בתחילת הפרק "לגרגר" הוא להוריד את גרגרי הזיתים מהעץ ולייבשם. במקרה זה הייבוש נעשה על הגג. לעיל (פ"ח מ"ג) ראינו שהגג שימש, בין השאר, לייבוש פרות. אפילו הן על רום אמה אינן מוכשרין – גמר המלאכה הוא הנחתם בכלי הסופי שממנו יישפכו לטחינה. כלי זה הוא המעטן (לעיל מ"א), או הכופש, וההמתנה על הגג איננה גמר מלאכה. אם הם ברום אמה יש להניח שתצא רטיבות והזיתים יירטבו, ועדיין אין זה מכשירם לקבל טומאה, והמקרה שונה מזה שבמשנה א בכך שהזיתים עדיין אינם בכלי שבו הם צריכים להמתין לתורם בבית הבד. נתנן בבית שילקו ועתיד להעלותם לגג – או נתנן בגג שילקו או שיכתיהן – המילה "שיכתיהן" נמחקה בקו ותוקנה ל"שימלחם ושי[פְ]כְחֵם". בדפוס נפולי (מנ), בכ"י מ (מינכן, הקרוב לדפוס) ובדפוס וילנא "שיפתחם" ולא נזכר "שימלחם", ובפרמא "שימלחם ושיפתחם", הרי אלו מוכשרין – הנוסחה של המשנה אינה ברורה, אך משמעותה ברורה. אם הזיתים הונחו על הגג כדי שיתרככו לפני הטחינה או למטרה אחרת (שייפתחו או שיימלחו) הרי שזה גמר מלאכה. נתנן בבית עד שישמר את גגו או עד שיוליכם למקום אחר אינן מוכשרין – הוא מתכוון להעלותם לגג אך טרם השלים את המלאכה, וכרגע הם בבית משום שהגג תפוס או בלתי מוכן.
בבית בד אחד באזור משמר העמק התגלו מעל לבית הבד שתי ברֵכות רדודות, ויש מקום לשער שזה המקום שבו התכוונו בעלי המקום להניח את הזיתים כדי שילקו (איור 42)28ספראי ולין, משמר העמק, עמ' 156..
היחס בין משנתנו למשנה א אינו ברור. לא ברור האם "גמר המלאכה" במשנתנו הוא סיום כל עבודות המסיק של אותו אדם, כמו במשנה א, או גמר מלאכה נפרד לכל כלי נפרד. משנה א דיברה באופן כללי וראתה בהבאה למעטן את גמר המלאכה, ומשנתנו עוסקת בפרטים מדויקים יותר של ההגדרה. כפי שנראה במשנה הבאה המעטן הוא בבית הבד, וכאן מדובר על הזיתים בבית לפני הבאתם למעטן. אם הם הונחו בבית עד שיגיע תורם להיכבש בבית הבד אין הם מוכשרים לקבל טומאה, ואם הם בבית כחלק מתהליך ההכנה (כדי שילקו או יימלחו/ייפתחו) הרי שיש בכך גמר מלאכה. גם במשנה ה מדובר על הנחתם בבית כחלק מתהליך הכתישה, ולכן זה גמר מלאכה. לעומת זאת להלן נצטט תוספתא החולקת על אבחנה זו. אפשר גם שמשנה ה סבורה שהנחה בכפישה בבית היא כהנחה במעטן בבית הבד, וגם היא חולקת על ההנחה שגמר המלאכה הוא בבית הבד בלבד.
איור 42א. השריית זיתים לריכוך. מעל מערת בית הבד במשמר העמק (גבע פרשים), שתי בריכות מטויחות שבהן השרו את הזיתים לפני הטחינה ברחיים. בתמונה הבריכה הצפונית (מכוסה קוצים).
איור 42ב. בין מערת בית הבד והבריכות מקשרת ארובה ששימשה לשינוע הזיתים.
איור 42ג. פתח הארובה מלמעלה.
איור 42ד. בור אכסון ליד מערת בית הבד במשמר העמק (גבע פרשים), כנראה להשריית הזיתים.
איור 42ה. בור אכסון נוסף ליד מערת בית הבד במשמר העמק (גבע פרשים), כנראה להשריית הזיתים.