אילינוי, ארה"ב Illinois, USA
אדר, תש"פ
ל. שמיעת קריאת מגילה למי שנמצא בבידוד
שאלה:
מי שנמצא בבידוד בפורים, כיצד ישמע קריאת מגילה?
תשובה:
הנחיות אלו נכתבות בעקבות פניות של רבים מאחינו בקהילות רבות הנמצאים בבידוד מחמת החשש להידבקות בווירוס הקורונה, וכן קהילות שבהן השלטונות אסרו התכנסויות בבתי הכנסת.
לדעת פוסקים רבים, אי אפשר לצאת ידי חובת קריאת המגילה על ידי שמיעה דרך הטלפון או כל מכשיר חשמלי אחר1כתב בשו"ת מנחת שלמה (חלק א סימן ט אות א):
אחרי כל התיאור האמור לעיל נראה שהשומע קול שופר או מקרא מגלה עי טלפון או רם-קול (אף אם לא נאמר שהקול משתנה קצת ולענין שופר דינו כתוקע לתוך הבור או דות) לא יצא כלל ידי חובתו, משום דדוקא כשרושם שמיעת האוזן נעשה באופן ישר על ידי קול השופר שמזעזע את האויר ויוצר בו גלי קול אז חשיב כשומע קול שופר, מה שאין כן כשהאוזן שומעת רק תנודות של ממברנה אף על פי שגם אותן התנודות יוצרות באויר גלי קול ממש כדוגמת קול השופר אפילו הכי מסתבר שרק קול תנודות ממברנה הוא שומע ולא קול שופר, וכמו שהשומע קול שופר מתוך תקליט של גראמופון, אף על פי שתנועת המחט בתוך התקליט מרעידה את הממברנה שעל גביו ויוצרת גלי קול ממש כקול השופר שהשאיר את רישומיו בתוך התקליט, אפילו הכי פשוט הוא שלא יצא כלל ידי חובת השופר, הואיל והוא שומע עכשיו רק קול ממברנה מן התקליט ולא קול שופר, הכי נמי גם כאן רק קול ממברנה שמע ולא קול שופר (יודע אני שיש לחלק מגראמופון, דשאני התם שהקול אינו נוצר כלל עכשיו ברגע זה על ידי אדם, עם כל זה הבאתי דבר זה לדוגמא כדי להסביר בכך את כוונתי, מכיון שלאמיתו של דבר שווים הם, ואין שום סברא לחלק ביניהם הואיל וגם בטלפון קול האדם חולף ונעלם ונהפך רק לזרם משתנה, ולדינא לא איכפת לן כלל בין אם ההפסק שבינתים הוא זמן מרובה או מועט) כיון שקול האדם או השופר רק משנה זרם אבל הקול עצמו כבר עבר ובטל מן העולם לכן אף שבין רגע היה ובין רגע אבד וחיש מהר חוזר ונוצר שוב, מכל מקום כיון שבינתים חלף ונעלם הקול הנשמע לבסוף הוא רק קול תנודות מכניות של הממברנה הנעשה אך ורק על ידי זרם משתנה ולא על ידי שופר, מסתבר דאין זה חשוב כלל קול שופר כי אם קול תנודות ממברנה".
ובהמשך כתב:
וקל וחומר הוא לפי זה שהשומע קול שופר, מקרא מגלה או סתם ברכה על ידי רדיו שאינו עושה כלל שום מצווה וגם אינו רשאי לענות אמן אחר המברך, כי הקול היוצא מהממברנה של מקלט הרדיו איננו כלל קול התוקע או המדבר אלא גם כאן רק הממברנה עצמה היא המדברת ונמצא שרק קולות עץ ואבן הוא שומע ולא קול אדם. ואדרבא רדיו עוד יותר גרוע מרם-קול וטלפון, כי חוץ מזה שהמיקרופון הקולט את קול האדם מוליך למשדר רק זרמים משתנים כמו בטלפון, אף גם זה יש כאן שהם אינם הולכים כלל ישר אל המגנט שבמקלט הרדיו אלא בתחלה הם נישאים על גלי הרדיו היוצאים מהמשדר אשר ירוצו באותה המהירות של האור והם ממלאים כאן את התפקיד שהחוטים עושים בטלפון, ורק אחר כך על ידי כמה מיני מכשירים מצליחים להפעיל את המגנט שבתוך המקלט שיקבל השפעתו רק מהזרם המשתנה שבא מהמיקרופון ולא מהגלים האלקטרומגנטיים היוצאים מהמשדר, ומשום כך אף גם ברדיו מושך המגנט את הממברנה ועושה בה זעזועים בדיוק כאותם הזעזועים שנעשו בתחלה בממברנה של המיקרופון.
וכן פסק בשו"ת יחוה דעת חלק ג סימן נד):
בסיכום: השומעים מקרא מגילה דרך הרם - קול, וכן דרך הרדיו (בשידור ישיר), אינם יוצאים ידי חובת מצות מקרא מגילה, אולם היושבים סמוך אל השליח צבור הקורא את המגילה דרך הרם-קול, שאף בלעדי הרם-קול היו שומעים היטב את קריאת המגילה מפי השליח צבור, יוצאים ידי חובתם.
וכן פסק בשו"ת מנחת יצחק (חלק ג סימן לח אות טז), וכן פסקו פוסקים נוספים. וכן נפסק בשו"ת במראה הבזק (חלק א תשובה כו) שאין להקל בזה שלא בשעת הדחק. ועיינו עוד בשו"ת במראה הבזק חלק ה תשובה סב בענין מקומות שנהגו להשמיע קריאת מגילה באמצעות רמקול., וכן אנו נוקטים הלכה למעשה שלא בשעת הדחק. אולם, מאחר שיש פוסקים שסוברים שכן יוצאים ידי חובה בשמיעה דרך מכשיר חשמלי (בשידור חי)2שו"ת מנחת אלעזר חלק ב סימן עב., ולדעת כמה פוסקים יש ספק אם יוצאים ידי חובה3עיינו אגרות משה (או"ח חלק ב סימן קח אות ד; או"ח חלק ד סימן צא); ציץ אליעזר (חלק ח סימן יא); ובשו"ת מנחת שלמה הנ"ל בהערה כתב שהחזון איש גם הסתפק בזה., בשעת הדחק שאין אפשרות להיות נוכח בקריאה, טוב לשמוע את הקריאה באמצעות מכשיר חשמלי4ונאמר לנו שכך גם הורה הרב צבי שכטר שליט"א לשואלים בארה"ב..
לכן, מי שנמצא בבידוד מחמת וירוס הקורונה ואין לו אפשרות לבוא לבית הכנסת לשמוע קריאת מגילה, יפעל על פי סדר העדיפות הבא:
א. יזמין סמוך לביתו בעל קורא שיקרא את המגילה והוא ישמע ממנו את הקריאה, תוך שמירת המרחק הנדרש מבחינת ההנחיות לבידוד.
ב. יקרא בעצמו מתוך מגילה כשרה. ניתן להיעזר בהקלטה של קריאת המגילה, ויקרא מתוך המגילה יחד עם שמיעת ההקלטה.
ג. ישמע קריאת מגילה בשידור חי מבעל קורא, כגון באמצעות טלפון או מחשב, ויכול לענות אמן אחר ברכות הקורא5אגרות משה (או"ח חלק ד סימן צא אות ד); יחוה דעת (חלק ב סימן סח); ועיינו בפסקי תשובות (סימן רטו אות ג)., אך לא יברך בעצמו.
מי שקורא מגילה ביחיד, נהוג שאינו מברך את ברכת הרב את ריבנו לאחר הקריאה6רמ"א או"ח תרצב, א. ועיינו בפסקי תשובות סימן תרצב אות ד.