ציריך, שוויץ Zurich, Switzerland
אדר ב', תשנ"ב
לט. הקדמת הקידוש בליל הסדר לפני צאת הכוכבים (לצורך זקנים)
שאלה:
הקהילה מארגנת תמיד סדר עבור נצרכים וזקנים שאין להם אפשרות לארגן סדר לבד. לקהל מבוגר קשה לחכות לקידוש עם צאת הכוכבים (10:21). הרב נתבקש לקדש מיד אחרי השקיעה 18:15. הוא מאוד היה רוצה למצוא דרך לברך על ארבע כוסות בלילה ממש. האם יש צד לא לצרף את הכוס של קידוש למניין הכוסות ולהכניס כוס רביעית במקום אחר בסדר? הסדר הציבורי בין כה יגמר די מוקדם והרב חושב להמשיך בביתו, עם שאר בני המשפחה.
תשובה:
זמן חיוב מצוות ליל הסדר הוא לאחר צאת הכוכבים1שו"ע (אורח חיים סי' תעב א), "משנה ברורה" (שם ס"ק ד-ה), "כף החיים" (שם אות ד), "ערוך השולחן" (י, קא). . לכן יש לסדר את כל מצוות הלילה לאחר צאת הכוכבים, דהיינו- ארבע כוסות הכוללות את הקידוש2"תרומת הדשן" (תשובה קלז), "משנה ברורה" שם, "כף החיים" (שם אות ד)., מצוות ההגדה וחיוב טיבול ואכילת כרפס שהוא חלק ממצוות ההגדה (כדי שישאלו התינוקות)3מהרי"ל, (מנהגים סדר ההגדה אות ז'), "תרומת הדשן" שם. וחיוב אכילת מצה ומרור. בדיעבד יוצא אדם ידי חובת קידוש גם כשנעשה קודם צאת הכוכבים, ואין צריך לחזור ולקדש4"כף החיים" (שם אות ו). "חידושי חתם סופר" (ריש פרק ערבי פסחים ד"ה שתחשך) כותב שאף לכתחילה יכול אדם לקדש בליל- פסח קודם שתחשך. .
בשעת הדחק, למשל כאשר יש חשש, שיהיו אנשים שימנעו עצמם ממצוות החג בגלל האיחור, יש לסדר את הקידוש לפני צאת הכוכבים באופן ששאר מצוות החג יהיו לאחר צאת הכוכבים, היינו, אחר קידוש יטלו ידיים לאכילת כרפס, יברכו ברכת "בורא פרי האדמה"5שהרי אין יוצאים בזה ידי חובת מצות כרפס, ולכן לא יכול אחד לברך בברכת הנהנין להוציא אחר בה. ויכוונו להוציא גם את הכרפס שיאכלו לאחר מכן וגם את המרור ויאמרו סדר ההגדה. בהגיע שעת צאת הכוכבים יחזרו ויאכלו כרפס6"כף החיים" (שם אות ו). יסיימו ההגדה ויכללו בה פירוש פסח מצה ומרור7משנה פסחים (קטז ע"א), רשב"ם שם. , יברכו ברכת "גאל ישראל" וישתו כוס שני.
עורך הסדר יכול לברך את כל הברכות של הסדר כדי להוציא את הקהל ידי החובה8שו"ע (אורח חיים סי' תפד, א) "ואי בעי לאקדומיה להנך"., לרבות ברכות "הגפן" על ארבע הכוסות, ברכת "בורא פרי האדמה" על אכילת הכרפס וברכת "המוציא" על אכילת המצה9שם ו"משנה ברורה" (שם ס"ק ד)., אך לא ישתה ולא יאכל איתם10"משנה ברורה"(שם ס"ק ט). "ולא יאכל ולא ישתה עמהם"- טור (סי' תפד), ו"בית יוסף" באר שם: "אסור לאכול בליל הפסח ב' סעודות דמיחזי כאוכל שני פסחים"..
ברכת המזון יברכו הם. אם אינם יודעים לברך ברכת המזון, יקרא איתם מלה במלה11שו"ע (שם סעיף א).. אחר כך ילך לביתו, יקדש ויערוך כל הסדר כמשפטו.