ישראל Israel
אייר תשנ"א
כז. העדפת הקניה בחנות שאינה פתוחה בשבת
שאלה:
האם מותר לקנות בחנות של יהודים הפתוחה בשבת, כאשר יש חנויות יהודיות אחרות שהן סגורות בשבת? אבקש להתייחס לשאלה גם מן הצד של חילול השם, וגם אם יש מצוה להעדיף לפרנס מי שהוא "אחיך במצוות". ועוד, האם יש בענין זה הבדל בין ארץ ישראל לבין חו"ל?
תשובה:
העומד בפני הברירה לקנות בחנות של יהודי הפתוחה בשבת או בחנות של יהודי הסגורה בשבת, יקנה מזו האחרונה. וכמה טעמים בדבר:
א. במקום שיש ברירה ביד הקונה לקנות בחנות הסגורה בשבת, יש בזה משום החזקת שמירת השבת, כשם שמאידך גיסא יש בקניה בחנות הפתוחה בשבת משום החזקת יד עוברי עבירה1הבחירה (במקום שיש ברירה) לקנות דוקא בחנות זו, עשויה להתפרש כהשלמה והזדהות עם עשיית האיסור. לשון הרמב"ם בספר המצוות מ"ע רה: "אבל אנחנו מצווים… ושלא נעזוב זולתנו מאומתנו שימרה"; בגדר החיוב לאפרושי מאיסורא עיין בספר "עמוד הימני" למרן הגר"ש ישראלי (סי' י ו-יא)..
ב. הוראתו של המדרש ב"תורת כוהנים"2ויקרא כה, יד. תו"כ (בהר פרשה ג אות א).: "… מנין שהוא קונה, לא תהא קונה אלא מיד עמיתך? ת"ל או קנה מיד עמיתך"; לפי ביאור ה"חתם סופר"3שו"ת "חתם סופר" (חושן משפט סוס"י קלד). יש לפרש "עמיתך" גם לענין דרשה זו-עם שאתך בתורה ובמצוות4כדרשת הגמ' ב"מ נט ע"א לגבי איסור אונאת דברים. ע"פ פירוש ה"נימוקי יוסף" דף לב ע"ב מדפי הרי"ף ד"ה "אמר המחבר".. אכן, יש לסייג, שאין למעט מטעם זה קניה אצל יהודי שאינו שומר שבת כשהוא מוגדר כ"תינוק שנשבה"5עיין היטב בשו"ת "שבט הלוי" (ח"ה קונטרס המצוות סי' נא), ובדברי ה"חזון איש" (הל' שחיטה סי' ב, טז), ובשו"ת "בנין ציון" החדשות (סי' כג)..
לפי מה שמסיק הרמ"א, חיוב העדפת "עמיתך" הוא גם במקרה שיש הפרש מחירים6תשובות הרמ"א (סי' י). אכן, לא נתבאר, עד כמה החיוב להעדיף "עמיתך" כאשר יש הפרש במחירים, ונראה שהמדובר כשההפרש הוא עד שתות, וכשיעור שקבעו חכמים במקרה אונאה, שבה מדובר בפרשה זו בתורה, סברת מרן הגר"ש ישראלי. ועיין "שער המשפט" (סי' צז, א). בפרט כאשר ההנאה מרווחים של עסקי שבת מאפשרת לזה להוזיל את מחיריו ולהוות על ידי זה גורם מתחרה מסוכן.